Hogyan spórolj radiátorral a fűtésszámlán?

Radiátor a háztartásban

A radiátor napjaink talán legelterjedtebb fűtésmódja. Legyen az akár kazán a pincében, vagy távfűtés a lakásban, a közvetlen hő leadó a leggyakrabban radiátor. A hideg beköszönte ugyan egyre későbbre esik, mégis változatlanul komoly kiadást jelent. Ennek megfelelően az ember szinte minden lehetőséget megragad, ha ezeket a kiadásokat valahol meg tudja fogni. Persze ezek egy része szintén olyan költséget jelent, ami hosszútávon valószínűleg megéri, és jó befektetésnek számít, rövid távon azonban nehezen tudjuk megoldani. Nem véletlen, hogy az ember inkább keresi azokat a hétköznapi, okos megoldásokat, amik minimális ráfordítással hoznak eredményt. Egyet kettőt talán ismertek már ezek közül, de sosem árt az emlékeztető, ha hallottál is róla, itt az ideje élni velük!

Radiator_op_blauw-wit-gestreepte_tegels

A radiátor légtelenítése

Ez egy nagyon elterjedt és ismert módszer, mégse vesszük rá magunkat túl gyakran, hogy átvizsgáljuk a radiátor készülékeket. Ez pedig a fűtésszezon beindultával egy igen könnyű és gyorsan elvégezhető művelet: csak menjünk végig a háztartáson és tapogassuk végig a fűtéscsöveket, fűtőtesteket a bementettől a kimenet felé, áramlás irányban hasonlítva össze a hőmérsékletet. A legjobb dolog, ha minden rendben van, és azonos hőmérsékletet tapasztalunk, kicsivel talán hidegebbet a kimenő ágon. Egy másik gyakori eset, ha minden cső megfelelő hőmérsékletű, de az egyik radiátor teteje vagy egyik sarka hidegebb. Ez annak lehet jele, hogy légrés került a rendszerbe. A hő közvetítő szerepét ugyanis ilyen rendszerekben általában víz látja el, ez hozza el a hőforrás – gyakran kazán – termelte meleget az otthonunkba. Ha ebbe a vízrendszerbe levegő kerül, akkor ez a levegő megszakítja a víz hőleadását és lassítja azt. Ennek köszönhetően egyenlőtlen lesz a radiátor hőmérséklete.

Ezen könnyen segíthetünk, ha légtelenítjük a készüléket. Ehhez ez kulcsra – szakboltokban gazdaságosan beszerezhető – rongyra vagy törlőkendőre és egy edényre lesz csak szükségünk. Meg kell keresnünk a berendezés oldalán a szelepet, ebbe a kulcsot beillesztjük, elforgatjuk egy fél fordulatot és hallgatózunk. Két dolog történhet, elkezd csordogálni a víz – tartsuk alá az edényt – vagy sziszegve távozik a levegő. Az ideális állapot, ha csordogál a víz, úgyhogy ha sziszegést hallunk, várjuk, amíg elmúlik. Utána zárjuk el a szelepet és töröljük tisztára a készüléket.

A radiátor használata

Nem gondolunk rá nap, mint nap, de a radiátor ahhoz, hogy megfelelően ellássa a funkcióját, nem elegendő, hogy a szoba légterében van. Persze ez elengedhetetlen, de a megfelelő elhelyezés annál inkább. Nem véletlenül helyezik mindig az ablak alá, valamivel a föld fölé, így alakul ki megfelelő áramlás, hogy a radiátor által leadott hő lehetőleg a lakást fűtse és ne az utcát. Ugyanezt a célt szolgálhatjuk a lakás berendezésével is. Ha bútort, függönyt húzunk a radiátor elé, azzal kvázi „leblokkoljuk” a hőleadását. Fontos tehát, hogy hagyjuk a készülék előtti területet szabadon, sőt, erre rá is játszhatunk a radiátor webáruház kínálatában is megtalálható fólia segítségével. Ezt a készülék külső paneljére erősítve gyakorlatilag azt a hőleadást „blokkoljuk”, ami amúgy is nagyrészt kifelé irányul, és nekünk hasznunk nem igazán van belőle. Ugyanezen gondolatmenetet követve sokat segít, ha nem takarjuk le a készüléket. Sem esztétikai okokból, sem zoknit, törülközőt szárítani, sem azért, hogy a macskának puha fekhelyet csináljunk. Emellett olykor az sem árt, ha letakarítjuk a készüléket. Ahogy a fűtésszezon beköszöntésekor érdemes átvizsgálni a berendezéseket, úgy annak végén jó szolgálatot tesz, ha kitisztítjuk. A fűtés hatékonysága nagyban függ attól, mekkora felületen képes a berendezés hőt leadni – ezért is az a sok girbe gurba elem benne. Ha ezek közt áll a por, vagy fekete rétegben ragadt a panel falához, ott a hőleadás sokkal rosszabb. Nem kell persze, hogy belülről ragyogjon, ahol nem látjuk, és ahova csak nagy nehézségek árán férünk oda, de egy erősebb porszívóval kicsapatni megéri.

thermostat-1687928_640

Radiátor a fűtésrendszerben

A radiátor némileg misztifikált, ami annak köszönhető, hogy annyira összetetten összefügg több tényező, hogy szinte lehetetlen egzaktul megállapítani olykor, mi is áll a háttérben. Az egyik nehezebben fellelhető tényező a radiátor szelepek rendszere. Minden készülék alján található egy visszamenő ág, ami a lehűlt vizet vezeti vissza a hőforrás felé. Lakásoknál kevésbé egyértelmű a haszna, de egy családi háznál ésszerű megpróbálkozni ezek helyes beállításával. Ugyanis, ha az áramlási körben az első készüléknél teljesen nyitva van a visszamenő ág, a következőnél pedig zárva, akkor a víz nagyja már az első fűtőtestnél megfordul. Ott vélhetően erre még nincs szükség, hiszen aligha hűlt le ennyi idő alatt a víz. A megfelelő beállítás az első berendezésnél épp, hogy nyitva hagyja, és fokozatosan engedi a szelepet egyre nagyobbra, hogy az utolsó fűtőtestnél már teljesen nyitva legyen.

Ha erre a pár dologra oda tudunk figyelni, sikeresen spórolhatunk a fűtésszámlán. Emellett persze érdemes ésszerűen működtetni a fűtést magát. A hőmérsékletszabályozós, netán programozható termosztátok sokat segíthetnek, hogy ne pazaroljunk túlfűtéssel. Ugyanígy jó, ha a szigetelésre is figyelmet fordítunk. Ha megtehetjük, legyen modern nyílászárónk, de már az is segítség, ha estére elhúzzunk a függönyt, lehúzzuk a redőnyt – ez is szigetel valamennyit.