Jogi képviselet profiktól

Ügyvédek

A történelemmel és régészettel foglalkozó szakmák mellet kevés olyan foglalkozás van, ahol annyi történelmet tanulnának, illetve követelnének meg művelőiktől, mint az ügyvédek esetében. Az ügyvédek ugyanis töméntelen mennyiségű történelmi olvasmányon rágják át magukat, mire gyakorló, befutott szakemberek lesznek. Csakhogy szokták a sorok közt olvasást és szövegértelmezést. Találkozhatunk velük az élet szinte minden területén, hiszen tevékenységük biztosítja a jogszerűséget. Sokszor maguk is, ahogy néhány őket tanító jogászprofesszor is hangoztatja: nem az igazság a lényeg, hanem a jogszerűség. Bár a lelkiismeretes ügyvédek mindig az igazság mellett kardoskodnak, az ügyfelük érdeke olykor megkívánja, hogy az igazságos és fair játszmáktól távol eső vizekre evezzenek mindaddig, míg cselekedetük a „jogszerű”, „szabályos” jelzőt elbírja. Gyomor kell hozzá ugyanis sok esetben, hogy ha mondjuk védőként pontosan tisztában van a védence bűnösségével, de mégis az a feladata, hogy a lehető legenyhébb büntetést harcolja ki számára. Nem lehet könnyű úgy valaki felmentéséért dolgozni, hogy legbelül minimum életfogytig tartó szabadságvesztést adna neki – a bíróval együtt. De hát a büntetőügyek már csak ilyenek…

160712_jfkupa_dijatadok

Ügyvédek a hétköznapok során

Az ügyvédek munkája nem könnyű. Pláne nem az elején. Gondoljunk csak bele! Bojtárként (ügyvédjelölt) egy csomó mindent majdhogynem ingyen csinál. Sőt! Lehetett olyan irodákról hallani, ahol egyenesen a jelölt fizetett azért, hogy alkalmazzák őt. Ha ez igaz, akkor számára tulajdonképpen egy tanfolyammá ideologizálták a munkahelyét, pardon! – a gyakorlati helyét. De hát cége válogatja. Aztán, ha már gyakorlatot szerzett nemcsak adminisztrátorként, hanem aktív bírósági tárgyalások során, akkor kezd el belejönni a dologba. Lesznek saját ügyfelei, olyan megbízói, akik bíznak a szakértelmében és rátermettségében. Mert a jogi, illetve az ügyvédek pályája nemcsak a szakismeretekből, a jogszabályok ismeretéből áll, hanem jó nagy adag kurázsi, rátermettség is szükséges ám a sikerhez. Attól függően, hogy milyen terület szakjogászai, lehetnek magán és céges ügyfelei is, akik megbízást adnak a számára. Egy jól menő társasági szakjogász például igencsak el van látva munkával, ha jól képviseli ügyfeleit és ezáltal számottevő hasznot generál a cég bevételei mellé. Nem utolsó sorban a jól végzett ügyvédi munka szavatolja a stabil cégműködést és a termelő folyamatok stabil támaszai.

Az ügyvédek munkadíja

Manapság senki sem dolgozik ingyen, ez alól természetesen az ügyvédek sem kivételek. Sok-sok folyamatos tanulással megszerzett, kemény tapasztalatok árán megszerzett tudás az, amit ilyenkor a szakember mozgósít. A naprakészség, a folyamatos jogszabályi változások nyomon követése embert próbáló feladat, egy ember sem elég hozzá sokszor. Nem véletlenül szakosodnak az ügyvédek és a jogászok különböző szakterületekre, melyek által az egyes szegmensek alkalmazott jogrendjében szakértői szinten mélyülnek el. Hogy ez milyen mélységű lesz, azt nyilván esete válogatja, de hát tudjuk, hogy kóklerek minden szakmában előfordulnak, ez alól az ügyvédi és a jogászi pálya sem kivétel természetesen. Ha éppen nem alkalmazottként dolgoznak, akkor általában meghatározott órabér (munkadíj) ellenében nyújtják jogi szolgáltatásaikat. Gondoljunk csak bele! Csak azért, mert amúgy jókat beszélgetünk vele, az Ő munkaideje még ketyeg, ami alatt más, fizető ügyfelével is foglalkozhatna. Tehát ne várjuk mástól, hogy nyomott áron dolgozzon, ha mi magunk sem örülnénk ennek hasonló helyzetben.