Milyen a jó macskatáp?

Macskatáp és az etetés élharcosai

Számomra teljesen meglepő téveszmék keringenek a neten a macskák etetésével kapcsolatban. Gyerekkoromban ugyan nekem is volt macskám, de ekkor a macskatáp beszerzése még szüleimre hárult és én csak adtam a kedvencünknek, amit anyámék hoztak. Egymás közt az iskolában sem épp az volt a téma az állattartás kapcsán, hogy milyen összetételű macskatáp kerül nálunk az állat elé. Na persze. Cuki, játszik, alszik, simizzük. Most felnőtt fejjel azonban belecsöppentem egy olyan partizánharc frontvonalára, ahol a házikosztosok ölre mennek a tápgyártókkal és néha szakadár macskatejesek szőnyegbombáznak mindenkit, a rend kedvéért meg fütyörészve nagykabátban végigballag a színen a renegát, aki szerint a macska egyen egeret. Csak kapkodom a fejem. Mert az még egy dolog, hogy sok az elmélet, a vélemény, mindenkinek megvan a maga indoklása, de az a meggyőződés, amivel ez elénk tárul, megdöbbentő. Ilyenkor én minden témában hajlamos vagyok megkérdőjelezni az összes hallottat – noha megjegyzem, mert nehéz nem – és szépen megnézem, mit írnak róla a szakemberek. Úgyhogy most is így alakult, és elolvastam egy tonna cikket és véleményt, ami konkrétan állatorvosoktól származik. Állhatunk persze ehhez is szkeptikusan, mert mit tudja ő, emberi orvosok is csak könyvből tanulják a szakmát és fogalmuk sincs, milyen azt megélni betegként. Viszont az állatorvosokkal én úgy vagyok, hogy általában fanatikus állattartók is egyszerre. Tehát nem csak egy könyvből szívott tudással dolgoznak, hanem igenis van gyakorlati tapasztalatuk a rendelőn kívül. Na, nézzük, mit okosodtam tőlük.

animals-2939715_1920

A macskatáp és etetés, mint ügyességi játék

Aki már tartott macskát több, mint két hétig, az tudja, hogy nem könnyű a kedvükben járni. Elmehetsz te a boltba, a legjobb macskatápok közül leemelheted a legszínesebb, legszagosabb gyönyörűséget, hazaviheted és szervírozhatod arany tálcán, a macskád akkor is fintorogva szaglássza, majd farkát látványosan magasra csapva faképnél hagy. Te meg ott állsz, mint Mucsi, hogy „neked akartam segíteni!”. Szóval a macskatáp kérdés szőrgombócéknál nem könnyű dolog, de legalább elvi kérdés. Az állat nagyon válogatós, ami egyrészről jó, mert mondjuk egy folyton mindent felfaló kutyához képest sosem lesz gyomorrontása – vagy legalábbis csak ritkán – nem lesz túlsúlyos – általában – és az egészségére így szintén nem fog kihatni a zaba. Viszont próbáld csak meg változatosabbá tenni az étrendjét! Próbáltad már? Hát kösd fel a gatyád, ha még nem. Ezeket hét ökörrel sem tudod a tálkához vontatni, ha szerintük, amit elé raktál egy gyanús büdös fujj. Bezzeg az a filléres vacak, amit újrahasznosított trágyából préselt össze egy nagy gonosz multi, az milyen jó! Semmi mást nem eszik meg csak azt a borzalmat! Ilyenkor persze frászt kap az ember, hogy a baromi egészséges és jó macskatáp itt hever parlagon, és közben meg mit össze nem eszik, de ez már csak a macska természete. Amit megszokott, azt majdhogynem függőként fogyasztja és bizalmatlan az újdonságok iránt. Ha mindenképpen szeretnénk színesíteni az étrendjét, jó már kiscica korában bemutatni neki, hogy van olyan, hogy változatosság. Ha erről már lecsúsztunk, akkor viszont átverhetjük úgy, hogy fokozatosan – nagyon apró fokozatokkal – egyre emeljük a régi táp melletti keverékben az új táp mennyiségét.

A macskatáp körüli tévhitek és mítoszok

 1. A macska cukin lefetyeli a finom meleg tehéntejet
  Na ez nem igaz, a legtöbbjük nem tudja feldolgozni a laktózt. És ha meg is kóstolja, olyan cifra hasmenést produkál tőle, hogy egy beteg állat vagy kiscica akár kórosan ki is száradhat. A macskatej ezzel szemben nem bóvli, sokkal több ásványi anyagot és kevesebb tejcukrot tartalmaz, de kiegészíthetjük a Macskatáp, macskaeledel akár 30% kedvezménnyel | Petnet.hu macskatáp menüt laktóz mentes tejjel is.
 2. Macskatáp helyett jó lesz a nyers hús
  Részben. Csak nyers húson nem érdemes tartani őket, mert tökéletesen jól elvan hőkezelt húsokkal is. Viszont óvakodjunk a sertéshústól, mert, ahogy a kutyák esetében, az Aujevszky féle vírus komoly következményekkel jár a macskák esetén is. A baromfitól elvétve kaphat szalmonellát, de ezen könnyű segíteni: mossuk meg a húst alaposan.
 3. Ha mindig van macskatáp, nem fog egeret
  A vadászat egy tanult dolog, nem velük született képesség. Persze a hajlam mindig megvan rá, de ha anyuka sose hozta haza az egeret és nem tanítgatta őket játszani, ő se tudja majd, mit kezdjen velük felnőttként. Úgyhogy nem biztos, hogy a macskatáp hűlt helye a tálkában tehet róla, ha nem vadászik.
 4. Ha csak száraz macskatáp a menü, hugyköves lesz
  Nem teljes hülyeség, de azért a hugykő túlzás. Ahogy a kutyáknál is, tény, hogy a száraztáp száraz, azaz megnő az állat vízigénye. A macskák pedig híresen keveset isznak, és ezt szintén nehéz erőltetni. Ha a kedvencünk nagyon rá van kattanva a szárazeledelre, a legjobb, ha kifejezetten ügyelünk a rendszeres, friss vízre. Amennyiben elutasítja a csapvizet, adhatunk macskavizet vagy macskaitalt is.

cat-166465_1920

A macskatáp nem lehet vega

Sokan sokszor megállapították már, hogy a macskák angyali ábrázata, pihe puha szőre, elégedett, nyugalmat árasztó dorombolása, mind egy vérengző pszichopata gyilkos álcája a társadalmi beilleszkedés érdekében. Tény és való, hogy a macskák kegyetlen élvezettel képesek félholt egerek megbecstelenített tetemével játszadozni, és bizony a vadászösztön okkal munkál bennük. A macska húsevő ragadozó, és ennek eleget kell tegyen a macskatáp is. A macska emésztőrendszere alig alkalmas a növényi eredetű étkek feldolgozására és rengeteg ásványi anyagot csak fehérjéből tud kinyerni. Ezért is fontos a macskatáp gyártóknak is a kellő mennyiségű hús adagolása.